Ets una empresa? Accedir a l'espai empreses
Per qualsevol dubte contacteu amb Pràctiques ETSE
977 55 96 06 practiques.etse@urv.cat (ELIMINAR)
Continguts
- 1. Aspectes Generals
- 2. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars
- 3. Coordinador de Pràctiques ETSE
- 4. Tutors Acadèmics
- 5. Coordinadors Treballs Fi de Grau / Treballs Fi de Màster
- 6. Organitzacions/Tutors Professionals
- 7. Estudiants
- 8. Oficina de Suport a la Direcció
- 9. Documentació Relacionada amb les Pràctiques
- 10. Disposicions Legals
1. Aspectes Generals
1.1. Aspectes Generals: Objectiu de les Pràctiques Externes
El model docent de la URV, centrat en l'aprenentatge actiu dels estudiants, té com un dels punts estratègics les pràctiques externes. Les estades en empreses i entitats permeten als estudiants integrar i aplicar les competències adquirides durant la formació acadèmica fent-les evidents en un entorn professional real, així com adquirir-ne de noves. A més, les pràctiques els permeten conèixer institucions i centres vinculats amb el seu àmbit d'estudi i adquirir experiència, la qual cosa els facilita la incorporació al món laboral.
1.2. Aspectes Generals: Normatives
Els estudiants de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE) que vulguin realitzar pràctiques externes es regeixen per la Normativa de Pràctiques Externes dels Estudiants de la Universitat Rovira i Virgili (URV), aprovada pel Consell de Govern de la URV el 20 de desembre de 2012, (actualitzada per darrera vegada el 27 d'abril de 2020) i per la Guia de Pràctiques Externes dels Estudiants de la ETSE, aprovada per la Junta de l'Escola en sessió de 12 d'abril de 2013 i actualitzada per darrera vegada en sessió de 12 de novembre de 2020. En general les normatives que poden ser rellevants per tots els àmbits de les pràctiques externes són les següents:
- Normatives Generals de la URV (Enllaç)
- Normativa de Pràctiques Externes de la URV (Enllaç)
- Normatives Generals de l'ETSE (Enllaç)
- Normativa de Pràctiques Externes de l'ETSE (Enllaç)
- Normativa de Treball Fi de Grau de l'ETSE (Enllaç)
1.3. Aspectes Generals: Figures
Les diferents figures que intervenen el tot el procés de pràctiques externes són les següents
- Escola Tècnica Superior d'Enginyeria (ETSE): és la responsable de l'organització i la gestió de les pràctiques dels seus estudiants, i ha de vetllar per la seva qualitat i bon funcionament. Compta amb un coordinador o coordinadora de pràctiques i amb un o diversos tutors/es de pràctiques per cada ensenyament de grau i màster.
- Coordinador de Pràctiques Externes: persona que s'encarrega de coordinar els diferents tutors/es de pràctiques, amb l'objectiu de garantir un desenvolupament homogeni de les pràctiques i de dinamitzar les relacions amb les organitzacions per fomentar l'entrada d'ofertes d'estades en pràctiques de qualitat.
- Tutors Acadèmics de Pràctiques Externes: persones que s'encarreguen de comprovar que les activitats de pràctiques que l'estudiant ha de desenvolupar en el projecte formatiu són correctes, autoritzar la realització de les pràctiques i si escau en avaluar-les. En general:
- Existeix la figura de tutor acadèmic per a cadascun dels ensenyaments que s'imparteixen a l'ETSE podent una mateixa persona actuar de tutor acadèmic a més d'un ensenyament.
- Els tutors o tutores són els professors/es als quals s'assigna la docència de les assignatures de Pràctiques Externes.
- El centre assigna la càrrega docent als diferents departaments, d'acord amb el que preveu cada pla d'estudis.
- Els departaments assignen la docència de les assignatures de Pràctiques Externes entre els docents que imparteixen docència en l'ensenyament concret.
- En el cas de les pràctiques extracurriculars, ha d'actuar com a tutor o tutora algun dels professors/es que té assignada la docència de l'assignatura de Pràctiques Externes de l'ensenyament que cursa l'estudiant.
- En el cas dels graus o màsters que no tenen prevista l'assignatura de Pràctiques Externes al seu pla d'estudis, les funcions de tutor o tutora de pràctiques extracurriculars han de ser assumides pel coordinador o coordinadora del màster.
- En el cas dels dobles graus que no tenen prevista l'assignatura de Pràctiques Externes al seu pla d'estudis, les funcions de tutor o tutora de pràctiques extracurriculars han de ser assumides pels tutors i tutores de cadascun dels graus que composen el doble grau
- Coordinadors de Treballs de Fi de Grau i Treball Fi de Master (TFG/TFM): persones que s'encarreguen de la coordinació dels Treballs Fi de Grau i Treballs Fi de Màster de cada ensenyament. En general:
- Existeix la figura coordinador de TFG/TFM a cadascun dels ensenyaments que s'imparteixen a l'ETSE podent una mateixa persona actuar de coordinador a més d'un ensenyament.
- Des del curs 2020/2021 els estudiants que vulguin realitzar el seu TFG/TFM associat a una organització, s´ha de vehicular mitjançant un conveni de pràctiques curricular tret que disposin de contracte laboral amb la entitat.
- Organitzacions: Empreses, entitats, institucions o grups d'investigació on l'estudiant realitzarà les seves pràctiques externes.
- El tutor o tutora professional és designat per l'entitat, empresa o institució acollidora.
- No ha de ser necessàriament el representant de l'organització, però en tot cas ha de tenir el lloc de treball al mateix centre que l'estudiant, ja que es considera imprescindible la proximitat per portar a terme les seves funcions.
- Aquesta tutoria no pot recaure en una persona subordinada orgànicament a l'estudiant ni en un familiar de fins a segon grau de consanguinitat, ni tampoc en una persona que estigui cursant els mateixos estudis.
- Tutor Professional: Persona responsable de la formació́ de l'estudiant al centre de treball. En general:
- Estudiant: persona que realitza les pràctiques i que està matriculat a algun dels ensenyaments de l'ETSE.
- Oficina de Suport de la Direcció (OSD) de l'ETSE: és la unitat que dona suport a la gestió de les pràctiques al centre i s'encarrega de gestionar els annexos als convenis de cooperació educativa, a més a més de gestionar la plataforma de pràctiques.
- Oficina Logística del Campus Sescelades (OLC): és la unitat responsable de gestionar adequadament els recursos i les infraestructures del Campus Sescelades i per tant administra el servidor on s'implementa la plataforma de pràctiques externes.
1.4. Aspectes Generals: Requisits de les Organitzacions
En relació al àmbit d'aplicació de les practiques:
- Les pràctiques externes es poden dur a terme en qualsevol empresa, institució́ o entitat publica o privada, nacional o estrangera.
- Els estudiants poden realitzar pràctiques externes als centres, estructures o serveis de la URV. Quan afecti estudiants del centre o llocs de pràctiques al centre, el coordinador o coordinadora de pràctiques de l'ETSE s'ha de coordinar amb les estructures o serveis de la URV per fer la proposta que ha d'aprovar la Comissió de d'Estudiants i Comunitat Universitària.
- Els estudiants poden realitzar pràctiques a l'entitat, l'empresa o la institució on duen a terme la seva activitat professional, sempre que les pràctiques s'adeqüin al seu pla d'estudis i l'horari proposat de pràctiques sigui compatible amb la seva activitat lectiva. En tot cas, serà necessari l'autorització del seu tutor/a de pràctiques.
- Les pràctiques externes també es podran realitzar dins del programa d'aprenentatge servei de la URV.
1.5. Aspectes Generals: Ensenyaments
Els ensenyaments on es poden realitzar pràctiques externes a l'ETSE són:
- Graus
- Enginyeria Biomèdica (GEB)
- Enginyeria de Sistemes i Serveis de Telecomunicacions (GESST)
- Enginyeria Elèctrica (GEE)
- Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica (GEEIiA)
- Enginyeria Informàtica (GEI)
- Enginyeria Matemàtica i Física (GEMIF)
- Tècniques de Desenvolupament d'Aplicacions Web i Mòbils (GTDAWIM)
- Dobles GrausEnginyeria Computacional i Matemàtica (MECMAT)
- Enginyeria Biomèdica i Enginyeria de Sistemes i Serveis de Telecomunicacions (GEB/GESST)
- Enginyeria Elèctrica i Electrònica Industrial i Automàtica (GEE/GEEIiA)
- Enginyeria Informàtica i Biotecnologia (BIOGEI)
- Màsters
- Enginyeria Computacional i Matemàtica (MECMAT)
- Enginyeria de la Seguretat Informàtica i Intel·ligència Artificial (MESIIA)
- Enginyeria Industrial (MEI)
- Intel·ligència Artificial (MIA)
- Tecnologies del Vehicle Elèctric (MEVTECH)
- Biomedical Data Science (MBDS)
- Health Data Science MHEDAS
1.6. Aspectes Generals: Tipus de Pràctiques
A l'ETSE es poden distingir dos tipus de pràctiques: (I) Curriculars i (II) Extracurriculars.
- Pràctiques Curriculars: pràctiques que s'estableixen específicament com a tals al pla d'estudis i, conseqüentment, comporten un reconeixement acadèmic. Es a dir, tenen una assignatura associada amb uns crèdits determinats i per tant un procés avaluador. Per altre banda depenent de l'assignatura associada podem distingir tres tipus de pràctiques curriculars:
- Pràctiques Curriculars Obligatòries: pràctiques externes associades a una assignatura obligatòria (depenent de l'ensenyament: Pràctiques Externes, Pràctiques Externes I, Pràctiques Externes II).
- Pràctiques Curriculars Optatives: pràctiques externes associades a una assignatura optativa (depenent de l'ensenyament: Pràctiques Externes, Pràctiques Externes I, Pràctiques Externes II).
- Pràctiques Curriculars TFG/TFM: pràctiques externes associades a l'assignatura Treball Fi de Grau (TFG) o Treball Fi de Màster (TFM). Tot i que no es obligatori realitzar el TFG/TFM a una organització, si cap estudiant ho vol realitzar a una organització, s'ha d'articular com a pràctica curricular (vigent des del curs 20/21), tret que es disposi de contracte laboral.
- Pràctiques extracurriculars: pràctiques que no estan específicament incloses en els plans d'estudis. L'estudiant les realitza de forma voluntària durant els estudis i persegueixen el mateix objectiu formatiu que les pràctiques curriculars. Per tant, no tenen cap assignatura associada ni cap procés avaluador, ni cap crèdit associat.
1.7. Aspectes Generals: Relació Ensenyaments i Tipus de Pràctiques
La relació que hi ha entre ensenyaments i pràctiques extracurriculars/curriculars és la següent:
Ensenyaments |
Extracurriculars |
Curriculars Obligatòries |
Curriculars Optatives |
Curriculars TFG/TFM |
GRAUS |
||||
GEB |
X |
X |
X |
|
GESST |
X |
X |
X |
|
GEE |
X |
X |
X |
|
GEEIiA |
X |
X |
X |
|
GEI |
X |
X |
X |
|
GEMIF |
X |
X |
X |
|
GTDAWIM |
X |
X |
X |
X |
DOBLES GRAUS |
||||
GEB/GESST |
X |
X |
||
GEE/GEEIiA |
X |
X |
||
BIOGEI |
X |
X |
||
MÀSTER |
||||
MECMAT |
X |
X |
||
MESIIA |
X |
X |
||
MEI |
X |
X |
X |
|
MIA |
X |
X |
||
MEVTECH |
X |
X |
X |
|
MBDS |
X |
X |
||
MHEDAS |
X | X | X |
1.8. Aspectes Generals: Persones i Adreces de Contacte ETSE
Les persones i adreces de contacte de coordinador de pràctiques, tutors acadèmics, coordinadors de TFG/TFM, OSD i OLC són les següents:
- Oficina de Suport de la Direcció (OSD) de l'ETSE
- Coordinadora Gestió de Pràctiques: Susana Aguado Fuentes (practiques.etse(ELIMINAR)@urv.cat)
- Oficina Logística del Campus Sescelades (OLC)
- Tècnic d'Atenció Multimèdia del Campus Sescelades: Carles Vilardell, (carles.vilardell(ELIMINAR)@urv.cat)
- Coordinador de Pràctiques Externes de l'ETSE
- Carlos Molina Clemente (coord_practiques.etse(ELIMINAR)@urv.cat)
- Tutors Acadèmics i Coordinadors de TFG
1.9. Aspectes Generals: Plataforma de Pràctiques
Existeix una plataforma per a gestionar tot el relacionat amb les pràctiques externes. Per accedir a aquesta plataforma:
- Els membres de la Universitat Rovira i Virgili (estudiants, coordinador, tutors acadèmics, etc) ho faran accedint a la intranet de l'ETSE (Enllaç)
- Les organitzacions o faran mitjançant un recurs específic (Enllaç)
1.10. Aspectes Generals: Conveni de Cooperació, Convenis Específics i Annexos
La Universitat Rovira i Virgili disposa d'un model únic de conveni de cooperació educativa per tots els centres, que haurà de signar-se, preceptivament, amb cadascuna de les organitzacions on els estudiants de la URV realitzin pràctiques. Posteriorment es donaria la signatura d'annexos per a cada estudiant o grup d'estudiants que efectivament realitzin les pràctiques a l'organització col·laboradora. D'aquesta manera podem trobar aquesta documentació:
- Conveni de Cooperació Educativa de Pràctiques Externes o Conveni Marc: Aquest document, que te una vigència de 4 anys, el signen (1) el cap de l'Oficina de l'Estudiant de la URV i (2) el representant de l'organització que vol acollir estudiants en pràctiques. Els diferents models de convenis es poden trobar en aquest Enllaç.
- Conveni Específic de Pràctiques Externes: Aquest document, annex al conveni de cooperació, és un requisit indispensable perquè un estudiant pugui realitzar una estada a una organització. En general:
- En aquest conveni específic de pràctiques hauran de constar i signar (1) el representant legal de l'organització, (2) el director de l'ETSE per delegació del rector i (3) l'estudiant que realitza l'estada de pràctiques.
- En el cas de pràctiques curriculars hi haurà un conveni específic per cadascuna de les assignatures matriculades, tot i que en el cas de assignatures de pràctiques es pot fusionar en un conveni.
- Típicament una organització hauria de tenir un conveni de cooperació i múltiples convenis específics (un per cada estada diferent que faci cadascun dels estudiants).
- Només hi ha una excepció per no fer conveni de pràctiques, i es quan l'estudiant vol realitzar el TFG/TFM a l'organització on ja te una relació contractual. En aquest, l'estudiant pot realitzar el TFG/TFM sense cap tràmit ni conveni addicional.
- Annex 1. Acord de Confidencialitat del TFG/TFM: document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per determinar la confidencialitat de la feina realitzada.
- Annex 2. Acord de No Confidencialitat del TFG/TFM: document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per determinar la NO confidencialitat de la feina realitzada.
- Annex 3. Reconeixement Activitat de Tutors Professionals: Amb l'objectiu de reconèixer l'activitat dels tutors/es de les organitzacions col·laboradores, l'ETSE els ha d'emetre un certificat acreditatiu dels serveis desenvolupats en la tutoria i supervisió de l'estudiant en pràctiques de caràcter curricular i extracurricular. Aquest reconeixement es pot obtenir mitjançant la plataforma de pràctiques de l'ETSE.
- Annex 4. Acord d'Extinció de Conveni per Mutu Acord:document per donar per finalitzada l'estada de pràctiques de l'estudiant abans de la seva data prevista de finalització.
- Annex 5. Model H de Crèdits Lliures: No Aplica. Document obsolet.
- Annex 6: Pròrroga de Convenis Específics: document que permet prorrogar les estades de pràctiques dels estudiants més enllà de la seva data prevista inicial de finalització, sempre i quan es compleixin els requisits màxims.
- Annex 7: Modificació de Convenis Específics: document que permet modificar les condicions inicialment establertes de les estades de pràctiques dels estudiants.
1.11. Aspectes Generals: Qualitat
Cada curs l'ETSE es proposa uns objectius de qualitat a complir. En el cas de les pràctiques externes són els següents:
- Curs 2022/2023: Mantenir una estreta relació amb les empreses del territori per conèixer les seves necessitats de perfils professionals tècnics, organitzar la realització de pràctiques durant els estudis, posar en contacte als estudiants amb la indústria local per afavorir l'ocupabilitat, i actuar com a nexe de comunicació entre l'alumnat del centre i el teixit productiu de l'entorn.
- Curs 2021/2022: Suspesos pel COVID-19
- Curs 2020/2021: Suspesos pel COVID-19
A més a més, existeix un anàlisi del procés de pràctiques externes mitjançant un quadre de comandament com a eina de control. En aquest quadre es comptabilitzen estadístiques de les pràctiques externes per tots els ensenyaments tals com:
- Percentatge d'estudiants que han realitzat pràctiques externes a cada ensenyament respecte als matriculats
- Ratio entre els llocs de pràctiques ofertes i els matriculat a pràctiques externes.
- Percentatge de convenis de pràctiques externes extingits a causa d'una incidència
- Taxa de rendiment de l'assignatura de pràctiques externes
- Grau de satisfacció de l'estudiant amb el desenvolupament de l'assignatura
- Grau de valoració del funcionament de l'espai organització de la intranet de l'ETSE.
1.12. Aspectes Generals: Estadístiques
Aquí es recullen diverses estadístiques en relació a les pràctiques externes de l'ETSE:
- Estadístiques Generals Borsa
- Estadístiques de les Ofertes per Titulacions
- Estadístiques dels Convenis per Tipologia
- Estadístiques dels Convenis per Titulació
- Estadístiques dels Convenis per Titulació i Tipus
- Estadístiques dels Convenis per Organització
- Estadístiques del Grau de Satisfacció
2. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars
2.1. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Prerequisits
Per poder realitzar les pràctiques curriculars i/o extracurriculars s'ha de tenir present que:
- Els estudiants de grau i doble titulació de grau han de tenir superats 120 ECTS en el moment de sol·licitar l'estada en pràctiques. En el cas de la doble titulació de grau de Biotecnologia i d'Enginyeria Informàtica, els estudiants han de tenir-ne 144, i en el cas del Grau de Tècniques de Desenvolupament d'Aplicacions Web i Mòbils, 108.
- Els estudiants de màster no necessiten haver superat cap número mínim de crèdits.
En el cas de pràctiques curriculars:
- Els estudiants s'han de matricular de l'assignatura o assignatures establertes al pla d'estudis.
En el cas de pràctiques extracurriculars:
- Els estudiants han de tenir la matrícula vigent en el curs en què es duen a terme les pràctiques.
- Els estudiants que hagin superat tots els crèdits necessaris per sol·licitar el títol poden fer pràctiques externes extracurriculars fins a la finalització del curs acadèmic.
2.2. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Inici
En relació a l'inici de les pràctiques curriculars i extracurriculars:
- Tot i que el període habitual per realitzar les estades a les organitzacions és el segon quadrimestre es possible realitzar les estades en qualsevol moment, si hi ha ofertes disponibles i si s'arriba a un acord amb una organització. Per tant, les pràctiques poden començar a partir de l'inici del curs acadèmic.
- Les estades a les organitzacions només poden començar una vegada es signi el conveni de pràctiques.
En relació a l'inici de les pràctiques curriculars optatives:
- De manera extraordinària l'estudiant pot realitzar l'estada a una organització durant l'estiu d'abans del curs escolar on estarà matriculat sempre i quan només siguin per les hores associades a assignatures de pràctiques externes optatives. En aquest cas, l'estudiant haurà de realitzar un tràmit administratiu disponible a la intranet de l'ETSE. Per altre banda, aquestes pràctiques començarien com la primera setmana de juliol.
2.3. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Durada
En relació a la durada de les pràctiques curriculars i extracurriculars
- La suma de les hores d'estada en pràctiques curriculars i extracurriculars en un mateix curs acadèmic no superarà les 750 hores, excepte que sigui per realitzar el Treball de Fi de Grau o Màster. En aquest cas, es podrà arribar a les 1050 hores.
- Les estades en pràctiques acordades a l'annex del conveni no poden abastar més d'un curs acadèmic. Per tant, les pràctiques hauran de començar quan comenci el curs acadèmic i finalitzar no més tard del 31 d'agost.
En el cas de pràctiques curriculars:
- La durada de les pràctiques externes curriculars és la que correspon d'acord amb el pla d'estudis. En el cas de l'ETSE, està entre 6 i 15 ECTS.
- En el cas que les pràctiques siguin per desenvolupar el TFG/TFM, els ECTS seran els que marqui cada titulació per a aquestes assignatures.
- Per cada 3 ECTS de pràctiques l'estudiant haurà de realitzar un mínim de 65 hores d'estada a l'organització i un màxim de 75 hores.
En el cas de pràctiques extracurriculars:
- La durada de les pràctiques externes extracurriculars (amb la suma de les pràctiques curriculars) no podrà superar el cinquanta per cent del curs acadèmic (750 hores).
2.4 Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Horari de Treball
En relació a l'horari de treball de les pràctiques curriculars i extracurriculars:
- La planificació horària de les pràctiques haurà de ser un acord entre l'estudiant i l'organització sense cap tipus de restricció per part de la ETSE sempre i quan es respecti la legislació vigent i l'estatut dels treballadors.
2.5. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Finalització
En relació a la finalització de les pràctiques curriculars i extracurriculars:
- Els convenis no poden tenir una data de finalització més enllà del 31 d'agost.
En relació a la finalització de les pràctiques curriculars:
- S'hauran de finalitzar un temps prudencial abans de les dates límit per signar actes (juny i setembre) tenint en compte que l'estudiant haurà de presentar una documentació, l'organització haurà d'emetre un informe d'avaluació de l'estada de pràctiques i el tutor de pràctiques haurà de realitzar l'avaluació final.
2.6. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Aspectes Econòmics i Legals
En relació a la remuneració de les pràctiques extracurriculars:
- Com a criteri general, les pràctiques externes extracurriculars són remunerades.
- Els imports mínims en concepte de beca o ajut a l'estudi són aprovats cada curs acadèmic per la Comissió́ d'Estudiants i Comunitat Universitària, delegada del Consell de Govern. Les guies de gestió́ de pràctiques de centre poden establir mínims superiors respecte a les compensacions econòmiques de les pràctiques dels seus ensenyaments.
- No existeix un import màxim.
- Es preveu l'excepció́ a l'obligació́ de remuneració́ quan es compleixin totes les condicions i requisits següents:
- Que l'organització col·laboradora sigui una organització sense ànim de lucre.
- Que el centre consideri positivament la conveniència de l'excepció́, ja sigui de forma genèrica per a tots els casos, ja sigui de forma especifica per al cas concret.
- Que, tot i que no s'estableixi cap mena de remuneració́ per a l'estudiant, l'organització col·laboradora doni d'alta l'estudiant al règim general de la Seguretat Social. Excepcionalment, si la durada és inferior a tres mesos i el centre ho autoritza, les pràctiques es poden dur a terme sense que l'estudiant sigui donat d'alta a la Seguretat Social.
- Hi ha un altre excepció a l'obligació́ de remuneració́ de pràctiques curriculars i és si l'estada es realitza en estructures o unitats de serveis de la URV. En aquest cas, les pràctiques no poden ser remunerades. En aquest cas hi ha altres figures de contracte de col·laboració com són beques de projectes, etc.
- La quantitat i la forma de pagament, es determinen a l'annex del conveni de cada estada en pràctiques.
En relació a la remuneració de les pràctiques curriculars:
- Les organitzacions no estan obligades a proporcionar una remuneració econòmica per les hores que l'estudiant realitza de pràctiques curriculars tot i que poden realitzar-ho si així ho consideren convenient.
- No hi ha import mínim per les pràctiques curriculars
- No existeix un import màxim.
- Hi ha una excepció en la remuneració de pràctiques curriculars i és si l'estada es realitza en estructures o unitats de serveis de la URV. En aquest cas, les pràctiques no poden ser remunerades.
- La quantitat i la forma de pagament, es determinen a l'annex al conveni de cada estada en pràctiques.
En relació als aspectes legals de tots dos tipus de pràctiques quan són remunerades:
- Les empreses, entitats o institucions han de donar d'alta als estudiants a la seguretat social en règim de pràctiques (assimilat per compte aliena).
- Si les pràctiques són curriculars, les organitzacions ho tenen bonificat.
- Els estudiants gaudiran de les cobertures corresponents al Registres General de la Seguretat Social, tret la prestació d'atur.
- La quantitat econòmica que rebi l'estudiant és, en tot cas, en concepte de beca o ajut a l'estudi, l'ha de pagar directament l'organització col·laboradora i està subjecta al règim fiscal que li sigui d'aplicació́.
2.7. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Realització a l'Estranger
Existeix l'opció de realitzar les pràctiques externes curriculars i extracurriculars a l'estranger. Ara bé, tota la gestió organitzativa d'aquestes pràctiques s´ha de fer mitjançant l'I-Center (Enllaç). En general:
- L'estudiant ha de demanar prèviament una mobilitat internacional mitjançant l'I-Center
- En funció de les assignatures matriculades haurà de fer a una organització les hores corresponents
- L'estudiant és l'encarregat de buscar l'organització (o organitzacions) on realitzarà aquestes hores.
- Es requisit indispensable que l'estudiant faci arribar al tutor de pràctiques externes una carta d'acceptació de l'organització o s'indiqui les hores a realitzar i les tasques a desenvolupar per validar que s'adeqüen a les competències del estudi
- Una vegada donat el vistiplau l'estudiant realitzarà les pràctiques a l'organització
- Al final de la realització de les pràctiques serà necessari fer arribar al tutor acadèmic de pràctiques un informe de l'organització amb el grau de satisfacció de la feina realitzada. Amb aquest informe de l'organització, un informe de personal de l'estudiant i una entrevista es decidirà la nota final de les assignatures de pràctiques (en el cas que siguin curriculars).
- En el cas del TFG/TFM, l'estudiant s'haurà d'adaptar al model d'avaluació de la universitat de destí fent un TFG associat a una organització. Una vegada assolit el TFG a la universitat de destí i amb el certificat de notes que es farà arribar al tutor de pràctiques es convalidarà l'assignatura de TFG/TFM.
- Finalment, comentar que en el cas pràctiques a l'estranger els convenis i procediments seran els específics de la universitat de destí.
2.8. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Tipologies
En totes les pràctiques externes (curriculars i extracurriculars) s'ha de vincular una tipologia per temes de qualitat i verificació de títols. Aquesta vinculació la realitza el tutor acadèmic de pràctiques externes de cada ensenyament en el moment que es valida el conveni que ha sol·licitat l'organització. Les tipologies de cada ensenyament són les següents:
Ensenyaments |
Tipologies |
GRAUS |
|
GEB |
|
GESST |
|
GEE |
|
GEEIiA |
|
GEI |
|
GEMIF |
|
GTDAWIM |
|
DOBLES GRAUS |
|
GEB/GESST |
Les mateixes que GEB i GESST |
GEE/GEEIiA |
Les mateixes que GEE i GEEIiA |
BIOGEI |
Les mateixes que GEI |
MÀSTER |
|
MECMAT |
|
MESIIA |
|
MEI |
|
MIA |
|
MEVTECH |
|
MBDS |
|
MHEDAS |
|
2.9. Pràctiques Curriculars i Extracurriculars: Extinció o Modificació de Convenis
En totes les pràctiques externes (curriculars i extracurriculars) existeix la possibilitat de modificar o extingir un conveni de pràctiques. En general:
- En tots els casos es gestionarà posant-se en contacte (organització i/o estudiant) amb l'OSD (practiques.etse(ELIMINAR)@urv.cat)
- Si és una modificació de mutu acord, l'OSD adjuntarà al conveni específic de pràctiques l'Annex 7: Modificació de Convenis Específics.
- Si és una extinció de mutu acord, l'OSD adjuntarà al conveni específic de pràctiques l'Annex 4: Acord d'Extinció de Conveni per Mutu Acord.
- En el cas que sigui una extinció unilateral per una de les dues parts (organització o estudiant) s´ha de posar en coneixement no només de l'OSD sinó també del Coordinador de Pràctiques Externes de l'ETSE (coord_practiques.etse(ELIMINAR)@urv.cat) per tal de gestionar-ho convenientment.
2.10. Pràctiques Curriculars: Obligatòries
En relació a les pràctiques curriculars obligatòries:
- L'ETSE te l'obligació de trobar una organització on l'estudiant pugui realitzar les seves pràctiques externes.
- L'assignació dels estudiants es fa tenint en compte les seves preferències, l'expedient acadèmic, el nombre de crèdits superats i la valoració que fa l'organització de l'adequació del perfil de l'estudiant a les pràctiques que ha de desenvolupar segons la seva oferta d'estada en pràctiques.
2.11. Pràctiques Curriculars: Optatives
En relació a les pràctiques curriculars optatives:
- L'ETSE no està obligada a cercar una organització per realitzar aquestes pràctiques optatives. L'estudiant és el responsable de trobar-la mitjançant l'oferta que es proporciona a la plataforma de pràctiques de l'ETSE o bé mitjançant els seus propis medis.
- L'assignació dels estudiants es fa tenint en compte exclusivament la valoració de l'organització.
2.12. Pràctiques Curriculars: Avaluació
En relació a l'avaluació de les pràctiques curriculars:
- Existeix un procés d'avaluació independent per cadascuna de les assignatures involucrades en les pràctiques externes
- Aquest procés d'avaluació és independent de si aquestes pràctiques s'han fet o no a la mateixa organització.
En relació a l'avaluació de les pràctiques curriculars associades a l'assignatura de Treball Fi de Grau:
- El procés avaluador és el propi dels TFGs/TFMs on hi ha el lliurament d'una documentació i la defensa en front a un tribunal.
En relació a l'avaluació de les pràctiques curriculars obligatòries i optatives (no associades al TFG/TFM):
- La nota de l'estudiant es determina mitjançant 3 elements:
- Informe del Tutor Professional (30% de la nota final): es realitza mitjançant la plataforma de pràctiques externes una vegada l'estudiant finalitza la seva estada. Aquesta valoració consta de 16 aspectes que es troben definits al Real Decreto 592/2014 d'11 de juliol (Enllaç). Cada aspecte ha de rebre una valoració de 0 a 10, i la mitja de tots ells determina la nota final.
- Memòria de l'Estudiant (35% de la nota final): document que el mateix estudiant lliurarà mitjançant la plataforma de pràctiques. Existeix una plantilla d'aquest document que es pot obtenir també mitjançant la mateixa plataforma de Pràctiques Externes.
- Exposició Pública de l'Estudiant (35% de la nota final): consisteix en la presentació per part de l'estudiant de la feina realitzada en la seva estada de pràctiques. Aquesta tasca l'estudiant l'ha de consensuar amb el seu tutor acadèmic. Es recomana que l'estudiant contacti amb el seu tutor per a que l'informi de com i quan es realitzarà aquesta tasca.
- És necessari haver cursat (aquest curs o en cursos anteriors) el Taller d'Orientació Professional que s'ofereix als estudiants de pràctiques externes curriculars de Grau (això no aplica ni als Màsters, ni a les pràctiques extracurriculars ni a les pràctiques associades a TFG/TFM). Sense haver cursat aquest taller no es poden superar les assignatures.
2.13. Pràctiques Curriculars: Actes i Convocatòries
En relació a les actes de les pràctiques curriculars:
- Existeix un acta per cadascuna de les assignatures, independentment de si l'estudiant ha realitzat o no totes les hores associades a totes les assignatures a la mateixa organització.
En relació a les convocatòries de les pràctiques curriculars:
- Hi ha dos convocatòries (juny i setembre)
- Si a la convocatòria de juny l'estudiant no ha finalitzat les seves pràctiques o encara no ha lliurat la documentació necessària per la seva avaluació es posarà un No Presentat.
- A la convocatòria de setembre, l'estudiant ja ha finalitzat la seva estada a la organització. Per tant, se l'ha d'avaluar en funció segons el tipus d'assignatura que tingués associada (Pràctiques Externes o TFG/TFM)
En relació a l'avançament de les convocatòries de les pràctiques curriculars, els estudiants ho veuen de dues maneres:
- Els estudiants poden demanar al novembre (amb un cost econòmic) per una convocatòria addicional que generarà una nova acta que s'haurà de tancar al gener. Aquest és un tràmit administratiu que es gestiona en Secretaria Acadèmica del Campus Sescelades o des de la intranet de la URV (Enllaç).
- Els estudiants poden demanar (sense cost econòmic) l'avançament de la convocatòria de juny al gener. Aquests són uns tràmits administratiu que es gestionen en Secretaria Acadèmica del Campus Sescelades o des de la intranet de la URV (Enllaç).
- També hi ha l'opció d'avançar la convocatòria de setembre a juny per els estudiants que hagin avançat la convocatòria de juny al gener i l'hagin suspès.
2.14. Pràctiques Curriculars: Treball Fi de Grau (TFG) i Treball Fi de Màster (TFM)
El TFG/TFM es regeix, per una banda, per les normatives generals de la URV i, per l'altra, per les normatives específiques del centre. Per altre banda, les pràctiques d'organització es regeixen, per una banda, per les normatives generals de la URV i, per l'altra, per les normatives específiques del centre. Per tant, s`haurà de tenir present el següent:
- L'estudiant és qui proposa l'organització i per tant qui també la cerca (plataforma de pràctiques, medis propis, etc).
- L'ETSE no està obligada a cercar una organització per realitzar aquestes pràctiques curriculars
- Si aquestes pràctiques fossin obligatòries en algun ensenyament, cada titulació especificarà un procediment adaptat a la seva idiosincràsia.
- És responsabilitat de l'estudiant trobar un docent de l'ETSE que realitzi les funcions de tutor de TFG/TFM.
- La feina a realitzar per poder superar el TFG/TFM haurà d'estar consensuada i validada amb el tutor del TFG/TFM durant les primeres etapes de l'estància a la organització.
- El procediment per superar aquesta assignatura és el mateix que marca la normativa de TFG/TFM de l'ETSE.
- Tota la gestió d'inscripció, seguiment, lliurament i avaluació del TFG es realitzarà fora de la plataforma de pràctiques i per tant amb el procediment propi que cada ensenyament tingui estipulat.
- El TFG/TFM, quan es realitza amb estada de pràctiques, necessita obligatòriament que un dels dos següents annexos estigui signat (organització, estudiant i tutor de TFG/TFM) abans de que es faci la defensa pública:
- Annex 1. Acord de Confidencialitat del TFG/TFM: document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per determinar la confidencialitat de la feina realitzada.
- Annex 2. Acord de No Confidencialitat del TFG/TFM: document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per determinar la NO confidencialitat de la feina realitzada.
- És responsabilitat de l'estudiant iniciar els tràmits per obtenir els acords de confidencialitat / no confidencialitat i indicar en aquests documents el títol i tutor del TFG/TFM.
2.15. Pràctiques Curriculars: Taller d'Orientació Professional Obligatori
La Universitat te una clara responsabilitat amb els estudiants, que inclou assegurar el seu desenvolupament professional, facilitant la seva inserció laboral i promocionant la formació continuada. Per a donar resposta a aquests objectius cal oferir a tots els estudiants graduats de la URV la formació específica adequada, assegurar l'orientació i l'acompanyament i el suport necessari, tant durant la preparació de la seva trajectòria professional i conseqüent inserció en el mercat de treball.
Des del Vicerectorat d'Estudiants i Ocupabilitat, es va considerar molt important aprofundir en la formació específica en l'ocupabilitat, per això va impulsar aquesta iniciativa i va néixer el MÓDUL D'OCUPABILITAT per formar als estudiants de Grau, en aquest àmbit.
Es tracta, d'una formació bàsica curricular, adreçada a tots els estudiants, amb les següents característiques: Mòdul de 6 hores que es divideix en 3 unitats o blocs amb diversos continguts, i per tal que cada ensenyament àmbit formatiu/acadèmic pugui adaptar el/s bloc/s a les seves necessitats i/o activitats que ja desenvolupa. Aquests blocs són els següents:
- Bloc 1. Mercat de Treball (2 hores)
- Presentar la realitat específica del mercat de treball del seu àmbit de treball específic.
- Bloc 2. El Procés de Recerca d'Ocupació (2 hores)
- Facilitar unes pautes i una guia del què significa cercar feina, quines fases cal seguir i quins recursos poden utilitzar els estudiants.
- Bloc 3. Com Superar les Entrevistes per Competències (2 hores)
- Proporcionar la comprensió específica de les eines més necessaris i útils per superar processos d'inserció al mercat de treball en general i les entrevistes per competències en particular.
El Bloc 1 i Bloc 2 es realitza dintre de l'assignatura de 1er "Orientació Professional i Acadèmica" mentre que el Bloc 3 es realitza dintre del context de les pràctiques curriculars.
D'aquesta manera:
- Els estudiants que realitzin pràctiques curriculars associades a assignatures de Pràctiques Externes de Grau (això no aplica ni als Màsters, ni a les pràctiques extracurriculars ni a les pràctiques associades a TFG/TFM) hauran d'haver cursat un Taller d'Orientació Professional corresponent als bloc 3.
- La durada del taller és de 2 hores
- Aquest taller només te dues possibles qualificacions: (1) Apte i (2) No Apte
- Només cal realitzar una vegada aquest taller. En el cas que un estudiant faci pràctiques en cursos diferents no caldria que tornés a realitzar-ho. El que si és important es que quan s'hagi d'avaluar a l'estudiant aquest taller estigui superat.
- Hi haurà dos oportunitats en el curs acadèmic per realitzar aquest taller: (1) durant el primer quadrimestre i (2) durant el segon quadrimestre. Els detalls de totes les sessions es publicaran amb temps suficient els espais de pràctiques externes del Campus Virtual.
- La persona responsable de gestionar els continguts d'aquest taller és Margarita Rebenaque (margarita.rebenaque@urv.cat)
2.16. Pràctiques Curriculars: Convalidació d'Assignatures
Les convalidacions de les assignatures de pràctiques externes curriculars és faran seguint el protocol de reconeixement de crèdits d'estudis universitaris oficials a estudis de grau de la URV. En general:
- Es pot obtenir el reconeixement dels crèdits de les assignatures de pràctiques externes curriculars (excepte per l'assignatura de Treball Fi de Grau) mitjançant experiència laboral prèvia a organitzacions o bé amb crèdits de cicles formatius
- En el cas de crèdits reconeguts per experiència laboral prèvia:
- Es reconeixen un màxim de 6 crèdits ECTS per cada any d'experiència laboral sencer.
- Aquesta experiència laboral es pot adquirir per exemple treballant un any a jornada completa o bé dos anys a mitja jornada.
- La feina realitzada a les organitzacions per part de l'estudiant ha de adequar-se a les competències dels estudis
- No es reconeixerà cap experiència laboral inferior a 1 any.
- Els 12 mesos treballats poden ser en organitzacions diferents
- Aquests reconeixements s'han de realitzar mitjançant un tràmit administratiu que es gestiona en Secretaria Acadèmica del Campus Sescelades o des de la intranet de la URV (Enllaç).
- El responsable d'estudis de l'ensenyament de l'estudiant serà l'encarregat de concedir o no aquest reconeixement.
- Es pot considerar l'aplicació del reconeixement en altres assignatures en cas de màster adscrits a l'ETSE o amb experiència de més de 3. En el cas dels graus es poden considerar altres assignatures.
2.17. Pràctiques Curriculars: Avançament de Pràctiques Optatives a Període d'Estiu
Els estudiants de grau i màster poden avançar al període d'estiu les estades de pràctiques associades a assignatures de pràctiques optatives que matricularan el curs següent. Això no aplica a les pràctiques extracurriculars, ni a les pràctiques curriculars obligatòries, ni a les pràctiques associades a TFG/TFM.
Per poder gaudir d'aquesta opció, l'estudiant haurà de realitzar un tràmit administratiu abans de mitjans de maig que es gestiona mitjançant l’aplicatiu de pràctiques. A més a més, en el moment de presentar la sol·licitud:
- L'estudiant haurà de tenir els crèdits necessaris per realitzar l'estada en pràctiques d'acord amb el que preveu la
- L'estudiant haurà de tenir acordat amb una organització els detalls de l'estada en pràctiques que haurà̀ de començar la primera setmana de juliol.
- L'organització ha de presentar la sol·licitud de conveni des de l'1 al 31 de maig, ambdós inclosos, mitjançant la plataforma de pràctiques externes de l'ETSE.
En cas que la sol·licitud arribi a posteriori no es tramitarà̀ el conveni i la sol·licitud quedarà̀ desestimada.
Per altre banda, un cop formalitzada la matrícula, l'estudiant haurà̀ d'informar a l'OSD i presentar comprovant de la mateixa. En cas que l'alumne no formalitzi la matrícula el conveni quedarà̀ sense efectes i no tindrà̀ validesa acadèmica.
2.18. Pràctiques Extracurriculars: General
En relació a les pràctiques extracurriculars s'ha de tenir present el següent:
- No tenen cap assignatura associada, cap crèdit assignat, ni cap procés avaluador. Per tant el Treball Fi de Grau no es pot fer amb conveni de pràctiques extracurriculars.
- Són un acord particular entre l'estudiant i una determinada organització. Aquesta organització la pot buscar l'estudiant de manera individual o pot ser alguna de les que la ETSE proporciona mitjançant el seu aplicatiu
- Abans de començar l'estada a l'organització l'estudiant haurà de signar un conveni, en cas de que fos necessari els diferents certificats de confidencialitat/no confidencialitat i qualsevol altre certificat que pugui estar derivat d'emergències sanitàries
- L'estudiant haurà de tenir en compte les hores que te que realitzar de pràctiques curriculars per no superar el número màxim d'hores permeses una vegada sumades les hores de pràctiques extracurriculars. En aquest sentit, el número total d'hores de pràctiques (sumant curriculars com extracurriculars) està limitat per curs acadèmic a:
- 1050 hores en el cas que l'estudiant hagi matriculat l'assignatura de Treball Fi de Grau i les realitzi mitjançant estada en pràctiques (no només pel fet de tenir-ho matriculat).
- 750 hores en el cas que l'estudiant no hagi matriculat l'assignatura de Treball Fi de Grau
- L'estudiant pot negociar amb l'organització on farà les pràctiques curriculars, el realitzar a la mateixa organització les pràctiques extracurriculars
- Tot i que no hi ha un procés avaluador associat, al final de l'estada a l'organització, el tutor professional realitzarà un informe de les tasques realitzades. La necessitat d'aquest informe ve marcada per el gabinet jurídic de la URV i per donar constància de la relació entre organització i estudiant.
- L'informe del tutor professional i la memòria de l'estudiant quedaran enmagatzemats a la plataforma de pràctiques externes.
3. Coordinador de Pràctiques ETSE
3.1. Coordinador Pràctiques ETSE: Tasques i Procediment
Les tasques i procediments que ha de realitzar el coordinador de pràctiques externes de l'ETSE són les següents:
- El coordinador/a de pràctiques externes, amb ajuda dels tutors acadèmics, s'encarrega de promoure relacions institucionals amb les organitzacions amb l'objectiu d'ampliar i enfortir el ventall d'organitzacions col·laboradores on es puguin desenvolupar pràctiques externes.
- El coordinador/a de pràctiques externes gestiona l'espai comú del Campus Virtual per els estudiants de pràctiques externes i informa dels aspectes generals de funcionament.
- El coordinador/a de les pràctiques externes, juntament amb la persona que s'encarrega de la gestió de les pràctiques de l'OSD, organitzen pels estudiants de l'ETSE, mínim una sessió informativa que es realitza anualment dins del Pla d'Acció Tutorial.
- El coordinador/a de pràctiques externes s'encarrega de revisar el contingut de l'oferta que posen les organitzacions, fent especial atenció al perfil i a les activitats formatives que s'hi detallen. En cas que el contingut sigui correcte el coordinador/a de pràctiques la valida i surt automàticament publicada a la borsa d'ofertes d'estades en practiques de l'ETSE, que l'Escola posa a disposició dels seus estudiants a la web del Centre.
- El coordinador/a de pràctiques no accepta ni valida l'oferta en cas que les tasques proposades per l'organització no siguin adequades als objectius formatius previstos per les pràctiques o hi hagi algun altre element que calgui revisar. En aquest cas, contactarà amb l'organització col·laboradora per tal de reajustar l'oferta i, si no és possible, l'oferta queda descartada.
- En el cas que un estudiant (pràctiques externes no obligatòries) hagi buscat activament una organització on realitzar la seva estada en pràctiques sense èxit, el seu tutor o tutora acadèmic de l'assignatura, amb la supervisió del coordinador/a de pràctiques, l'ajudarà a trobar una organització on les pugui fer.
- L'estudiant o el tutor o tutora de l'organització col·laboradora comuniquen al tutor o tutora acadèmic qualsevol incidència que afecti el desenvolupament de les pràctiques i que no s'ha resol o no es pot resoldre entre ambdós. El tutor o tutora acadèmic resol la incidència. En cas que no pugui resoldre-la, la trasllada al coordinador/a de pràctiques externes.
- El coordinador/a de pràctiques s'encarrega de l'organització del Taller d'Orientació Professional juntament amb la persona que l'imparteix, de rebre el llistat dels estudiants que han participat i d'enviar-ho als tutors acadèmics perquè puguin tenir-ho en compte en les seves avaluacions.
- El coordinador/a de pràctiques gestionarà amb l'OSD les situacions en que (1) l'estudiant no compleixi amb els seus deures o (2) les organitzacions no compleixin amb els seus deures. D'aquesta manera miraran de mediar amb les dues parts i en cas de que fos necessari extingiran el conveni de pràctiques.
4. Tutors Acadèmics
4.1. Tutors Acadèmics: Tasques i Procediment
Les tasques i procediments que han de realitzar els tutors acadèmics de pràctiques externes de l'ETSE de cada ensenyament són les següents:
- En el cas de que les pràctiques siguin una assignatura obligatòria de la titulació, el tutor o tutora de les pràctiques d'aquella titulació s'ha d'encarregar de buscar les organitzacions on els estudiants hauran de desenvolupar-les.
- El coordinador/a de pràctiques externes, amb ajuda dels tutors i tutores acadèmics, s'encarrega de promoure relacions institucionals amb les organitzacions amb l'objectiu d'ampliar i enfortir el ventall d'organitzacions col·laboradores on els estudiants puguin desenvolupar les pràctiques externes.
- Els tutors i les tutores acadèmics informen a través de la Guia Docent i de l'espai del Campus Virtual de l'assignatura de les característiques particulars de cada titulació a nivell de funcionament i d'avaluació.
- A principi de curs, els tutors i les tutores acadèmics contactaran amb els estudiants matriculats de les assignatures de pràctiques externes (per exemple, mitjançant el Campus Virtual) per presentar-se i informar del procediment de les pràctiques externes.
- En el cas que un estudiant (pràctiques externes no obligatòries) hagi buscat activament una organització on realitzar la seva estada en pràctiques sense èxit, el seu tutor o tutora acadèmic de l'assignatura, amb la supervisió del coordinador/a de pràctiques, l'ajudarà a trobar una organització on les pugui fer.
- En el cas de que les pràctiques siguin una assignatura obligatòria de la titulació, el tutor o tutora acadèmic de l'assignatura realitzarà l'assignació de places, tenint present les preferències dels estudiants en funció del seu expedient acadèmic.
- L'organització col·laboradora realitza una sol·licitud de nou conveni. El tutor o tutora acadèmic ha de revisar que les tasques a realitzar durant l'estada en pràctiques siguin adequades a l'objectiu formatiu del estudiant. D'aquesta manera, es fixa el programa formatiu de l'estudiant. Si les tasques són adequades, el tutor o tutora les valida i en cas que no ho siguin marca a la plataforma que no ho són per tal que l'organització, que rep un correu informant d'aquesta circumstància i el motiu, les pugui esmenar.
- En el moment que es dona validesa a la sol·licitud d'un conveni, el tutor acadèmic ha de vincular una tipologia per temes de qualitat i verificació de títols.
- Abans d'iniciar l'estada en pràctiques, cal que l'estudiant vagi a veure al seu tutor o tutora acadèmic per tal d'orientar-lo i informar-lo de la forma en què es realitzarà la tutorització i seguiment, així de com serà l'avaluació a seguir en el cas de convenis curriculars.
- L'estudiant ha de complir el projecte formatiu proposat pel tutor o tutora professional i validat pel tutor o tutora acadèmic, així com el calendari de tutories, i comunicar al tutor o tutora acadèmic qualsevol incidència que afecti el desenvolupament de les pràctiques. En aquest cas, el tutor o tutora acadèmic és l'encarregat de fer les accions necessàries per a solucionar les incidències, en el cas que fos necessari. En cas que no pugui resoldre-la, la trasllada al coordinador/a de pràctiques externes.
- S'ha d'informar als estudiants dels seus estudis de l'obligatorietat de realitzar el Taller d'Orientació Professional en el cas que realitzin pràctiques curriculars de Grau (això no aplica ni als Màsters, ni a les pràctiques extracurriculars ni a les pràctiques associades a TFG/TFM).
- S'haurà de portar un control dels estudiants matriculats de pràctiques externes que encara no han formalitzat un conveni per detectar amb la suficient antelació els problemes que s'hagin pogut produir. Abans de que finalitzi maig, s'haurà d'enviar un llistat al coordinador de pràctiques de l'ETSE amb els estudiants que encara no han formalitzat el conveni de pràctiques.
- En finalitzar les pràctiques curriculars, l'estudiant elabora un autoinforme d'acord amb el model que li facilita el tutor o tutora acadèmic, i una memòria de les pràctiques realitzades. Per la seva banda, el tutor o tutora professional de l'organització col·laboradora quan finalitza el conveni realitza telemàticament l'informe d'avaluació de l'estudiant. Amb tot això, l'estudiant realitza una exposició pública sobre les activitats realitzades durant el període de pràctiques. Finalment, el tutor o tutora acadèmic, amb tota la documentació rebuda, qualifica l'estudiant a l'informe final (tenint en compte els criteris publicats a la guia docent), i introdueix la qualificació de tots els estudiants a l'acta de l'assignatura de pràctiques externes i la tanca.
- El tutor o tutora acadèmic rebrà missatges automàtics al sol·licitar-se un conveni, al generar-se un conveni i al finalitzar el conveni de pràctiques.
- És necessari haver cursat el Taller d'Orientació Professional que s'ofereix als estudiants de pràctiques externes curriculars de Grau. Sense haver cursat aquest taller no es poden superar les assignatures (això no aplica ni als Màsters, ni a les pràctiques extracurriculars ni a les pràctiques associades a TFG/TFM). El llistat d'estudiants que ha cursat aquest taller el proporcionarà el coordinador de pràctiques de l'ETSE.
- El tutor o tutora acadèmic informarà al coordinador de pràctiques de les situacions en las que detecti que (1) l'estudiant no compleixi amb els seus deures o (2) les organitzacions no compleixin amb els seus deures.
5. Coordinadors Treballs Fi de Grau / Treballs Fi de Màster
5.1. Coordinadors Treball Fi Grau: Tasques/Procediment
Les tasques i procediments que han de realitzar els coordinadors de TFG/TFM de pràctiques externes de l'ETSE de cada ensenyament són les següents:
- Principalment, i a mode de resum, validar les sol·licituds de pràctiques externes associades a Treballs Fi de Grau / Treballs Fi de Màster.
- L'organització col·laboradora realitza una sol·licitud de nou conveni associada al TFG/TFM. El coordinador de TFG/TFM ha de revisar que les tasques a realitzar durant l'estada en pràctiques siguin adequades a l'objectiu formatiu del estudiant. D'aquesta manera, es fixa el programa formatiu de l'estudiant. Si les tasques són adequades, el coordinador de TFG/TFM les valida i en cas que no ho siguin marca a la plataforma que no ho són per tal que l'organització, que rep un correu informant d'aquesta circumstància i el motiu, les pugui esmenar.
- En el moment que es dona validesa a la sol·licitud d'un conveni, el coordinador de TFG/TFM ha de vincular una tipologia per temes de qualitat i verificació de títols.
- En finalitzar les pràctiques curriculars associades al TFG/TFM, el tutor o tutora professional de l'organització col·laboradora realitza telemàticament l'informe d'avaluació de l'estudiant. Es decisió del coordinador de TFG/TFM utilitzar o no aquesta avaluació proporcionant-lo al tribunal que haurà d'avaluar a l'estudiant.
- El coordinador de TFG/TFM rebrà missatges automàtics al sol·licitar-se un conveni, al generar-se un conveni i al finalitzar el conveni de pràctiques.
- Cal recordar que:
- És responsabilitat de l'estudiant trobar un docent de l'ETSE que realitzi les funcions de tutor de TFG/TFM.
- Tota la gestió d'inscripció, seguiment, lliurament i avaluació del TFG es realitzarà fora de la plataforma de pràctiques i per tant amb el procediment propi que cada ensenyament tingui estipulat.
- És responsabilitat de l'estudiant iniciar els tràmits per obtenir els acords de confidencialitat / no confidencialitat i indicar en aquests documents el títol i tutor del TFG/TFM.
- El coordinador de TFG/TFM informarà al coordinador de pràctiques de les situacions en las que detecti que (1) l'estudiant no compleixi amb els seus deures o (2) les organitzacions no compleixin amb els seus deures.
6. Organitzacions/Tutors Professionals
6.1. Organitzacions/Tutors Professionals: Tasques i Procediments
Les tasques i procediments que han de realitzar les organitzacions i els tutors professionals són les següents (per ordre cronològic):
- Registre i signatura de conveni de cooperació
- Les organitzacions és registren a la plataforma de pràctiques per tal de poder pujar ofertes, seleccionar estudiants, sol·licitar convenis i avaluar les estades, entre altres coses.
- Si no el disposen, signaran el Conveni de Cooperació Educativa de Pràctiques Externes o Conveni Marc (vigent durant 4 anys), requisit indispensable per poder acollir estudiants en pràctiques.
- Afegir ofertes, inscripció d'estudiants i caducitat d'ofertes
- Una vegada registrats a la plataforma de pràctiques, les organitzacions poden incorporar ofertes de pràctiques indicant per a cada oferta la seva descripció, tasques, possible remuneració, ensenyament, la data d'inici aproximada etc i sobretot el termini d'inscripció d'aquesta oferta (fins quan els estudiants poden inscriure's pujant el seu Currículum Vitae).
- Mentre una oferta d'una organització està activa, els estudiants es van apuntant pujant el seu Currículum Vitae i expedient acadèmic. L'OSD valida que es compleixen el requisits per poder realitzar pràctiques externes (crèdits mínims, estudis al que va dirigit l'oferta, etc) i fan visibles els Currículums Vitaes. Els que no compleixen els requisits no es fan públics a les organitzacions. D'aquesta manera, una vegada la oferta de pràctiques arribi a la seva data límit d'inscripció, les organitzacions podran veure únicament els estudiants que compleixin els requisits per poder realitzar pràctiques externes en aquesta oferta.
- Procés de selecció d'estudiants
- Una vegada s'arribi a la data límit d'inscripció, l'organització disposarà de la informació de tots els estudiants inscrits i l'accés als seus Currículums Vitaes. Es responsabilitat de l'organització contactar amb els estudiants per seleccionar el candidat (o candidats) que realitzaran l'estada de pràctiques.
- Una vegada seleccionat un estudiant haurà de consensuar amb ell aspectes com les condicions de l'estada, la data d'inici de l'estada i l'horari setmanal. Tot i que es pugui arribar a un acord, la darrera paraula la te l'organització.
- Sol·licitud de conveni de pràctiques
- Una sol·licitud de conveni de pràctiques no te perquè estar associada a una oferta de pràctiques. Hi haurà casos que l'organització disposarà ja d'un candidat per realitzar una estada de pràctiques (l'estudiant ha contactat directament amb l'organització, l'organització te el coneixement d'un estudiant que els interessa per fer les pràctiques, etc). En aquest cas, l'organització fa directament la sol·licitud de conveni de pràctiques i l'OSD amb el nom de l'estudiant accedirà a les bases de dades de l'escola per tal de confirmar que l'estudiant directament seleccionat compleix els requisits mínims.
- A la sol·licitud de conveni de pràctiques ha d'aparèixer el nom de l'estudiant, la data d'inici de les pràctiques, l'horari setmanal i si es cau la remuneració econòmica.
- A la sol·licitud de conveni de pràctiques ha d'aparèixer el nom del tutor professional de l'estudiant. D'aquesta manera, l'organització nomena un tutor o tutora professional de pràctiques entre els professionals qualificats que tinguin el seu lloc de treball al centre, unitat o departament de l'organització col·laboradora on cada estudiant dugui a terme el programa de pràctiques perquè supervisi el desenvolupament de les activitats de l'estudiant, vetlli per la seva formació i en faci la valoració.
- A la sol·licitud del conveni ha d'aparèixer el tipus de pràctiques que l'estudiant realitzarà: extracurriculars, curriculars associades al TFG/TFM o curriculars associades a assignatures de pràctiques externes. És responsabilitat de l'estudiant proporcionar aquesta informació a l'organització.
- En el cas que l'estudiant aglutini diversos tipus de pràctiques en una organització (extracurriculars, curriculars associats a TFG/TFM i curriculars associades a assignatures de pràctiques externes), aquesta haurà de sol·licitar un conveni per cada tipus de pràctica.
- Validació de la sol·licitud de conveni de pràctiques
- El tutor o tutora acadèmic de l'ETSE ha de revisar que les tasques a realitzar durant l'estada en pràctiques siguin adequades a l'objectiu formatiu del estudiant. D'aquesta manera, es fixa el programa formatiu de l'estudiant. Si les tasques són adequades, el tutor o tutora les valida i en cas que no ho siguin marca a la plataforma que no ho són per tal que l'organització, que rep un correu informant d'aquesta circumstància i el motiu, les pugui esmenar.
- Quan el tutor acadèmic dona el vist i plau, l'OSD revisa que l'estudiant tingui els requisits per realitzar l'estada i que les dades del conveni s'ajusten a la normativa URV i guia de centre pel que fa a durada, terminis, etc. Si tot és correcte prepara la documentació amb les dades introduïdes a la sol·licitud del nou conveni específic, i quan aquest es genera, la plataforma de pràctiques informa a l'organització col·laboradora que ja pot descarregar-lo i imprimir-lo.
- Formalització del conveni d'inici de les pràctiques
- Quan l'organització rep l'avís que el conveni específic ja està disponible accedeix a la plataforma de pràctiques de l'ETSE per tenir el conveni i signar tres còpies: una per l'organització, una per l'estudiant i una altra per l'Escola. L'organització, un cop signats els tres exemplars per part del seu representant, contacta amb l'estudiant per a que els signi i a més els porti a signar pel director o directora de l'ETSE. Una vegada signats pel director, l'OSD fa arribar a l'estudiant i a l'organització les seves còpies. Ara bé, si el conveni es signa amb signatura digital només cal signar 1 exemplar.
- Fins que el conveni de pràctiques no estigui signat per totes les parts, l'estudiant no pot començar la seva estada de pràctiques a l'organització.
- Finalització del conveni de pràctiques i avaluació de l'estudiant.
- Una vegada l'estudiant finalitza la seva estada de pràctiques, independentment del tipus de conveni, es demana al tutor professional que realitzi una valoració de l'estudiant. Aquesta valoració es realitza mitjançant la plataforma de pràctiques externes i consta de 16 aspectes que han de rebre una valoració de 0 a 10, sent la mitja de tots ells la valoració final de l'estudiant.
- En aquest moment, el tutor professional ja podria obtenir mitjançant la plataforma de pràctiques un document que acrediti la seva tasca de tutorització.
- Modificació, extinció i pròrroga de convenis
- En el cas que es vulgui modificar un conveni, l'organització haurà de contactar amb l'OSD per tal de generar tota la documentació associada a aquesta acció.
- En el cas que es vulgui extingir abans de temps un conveni de mutu acord amb l'estudiant, l'organització haurà de contactar amb l'OSD.
- En el cas que es vulgui extingir abans de temps un conveni per incompliment per part de l'alumne d'algun dels seus deures, l'organització haurà de contactar amb l'OSD i amb el responsable de pràctiques externes de l'ETSE per activar el protocol d'aquests casos.
- En el cas que l'organització col·laboradora vulgui prorrogar un conveni específic, ha de sol·licitar-ho a l'OSD que comprovarà si es possible dins la mateixa tipologia de conveni (curricular o extracurricular). Si és possible, prepararà la pròrroga emplenant l'annex 6. Si no és possible prorrogar el conveni curricular per haver arribat al nombre màxim de hores previstes com a curriculars, es generarà un nou conveni extracurricular. En el cas que el conveni sigui extracurricular i l'estudiant hagi assolit el nombre màxim d'hores a realitzar en pràctiques externes, no es podrà tramitar la pròrroga.
- Missatges automàtics
- Cal remarcar que la plataforma de pràctiques informarà en tot moment i mitjançant missatges automàtics de totes les tasques realitzades i pendents de realitzar
6.2. Organitzacions/Tutors Professionals: Alta a la Plataforma
En relació a l'alta de les organitzacions a la plataforma de pràctiques:
- Cal estar registrat a la plataforma de pràctiques externes de l'ETSE per poder gestionar tots els aspecte relatius a les pràctiques externes (Enllaç).
- Qualsevol es pot registrar a la plataforma ja que el compte s'activa mitjançant un mail automàtic.
- L'Oficina de Suport de la Direcció certificarà que les dades introduïdes corresponen a una organització, institució, etc real i procedirà a gestionar el conveni marc.
- Sense conveni marc, tot i que es poden pujar ofertes a la plataforma, no es podrà formalitzar cap conveni amb cap estudiant
6.3. Organitzacions/Tutors Professionals: Funcionalitats Plataforma
Les organitzacions quan accedeixen a la plataforma de pràctiques externes disposen de les següents funcionalitats:
L'apartat 1 correspon a les ofertes, l'apartat 2 als convenis i l'apartat 3 a la documentació associada.
1.1. Proposar Nova Oferta + Consultar Ofertes: el nom ho diu tot.
2.1. Nova Sol·licitud de Conveni: Una vegada seleccionat l'estudiant i consensuades les condicions de treball, s'ha d'emplenar aquest formulari on es demana les dades necessàries que han d'aparèixer al conveni (data d'inici, nombre d'hores, tasques, tipologia....).
2.2. Consultar Sol·licituds Convenis + Revisar Tasques: Amb aquesta opció, l'organització pot consulta les sol·licituds de convenis realitzades, l'estat en que es troben aquestes sol·licituds i les tasques que tenen pendents de realitzar.
2.3. Consultar Convenis Formalitzats + Certificats Estades: Amb aquesta opció es pot accedir a l'històric de convenis formalitzats i generar per a cada conveni un certificat d'estada a l'organització per proporcionar a l'estudiant. Les organitzacions poden utilitzar el seu propi certificat però amb aquesta opció es facilita aquesta tasca.
2.4. Consultar Certificats Tutors Organització: Amb aquesta opció els tutors d'organització es poden generar per a ells mateixos un certificat de tutorització professional d'estudiant. També ho podrien demanar a Gestió Acadèmica de la Universitat Rovira i Virgili però en aquest cas seria més lent i de pagament.
3.1. Avaluació Tutor Professional: Una vegada l'estudiant finalitza la seva estada de pràctiques, el tutor professional ha d'avaluar-lo mitjançant un formulari. Els tutors professionals reben diversos missatges recordatoris d'aquesta tasca fins que no es realitzi (al finalitzar l'estada, a la setmana de finalitzar l'estada, etc).
3.2. Acords Confidencialitat: Document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per determinar la confidencialitat o no de la feina realitzada.
3.3. Model Extinció Conveni: Document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per extingir-lo.
3.4. Documentació Pròrroga: Document que s'annexa al conveni específic de l'estudiant en pràctiques i que serveix per prorrogar-lo.
6.4. Organitzacions/Tutors Professionals: Compromís amb l'Estudiant
Cada cop que s'acordi l'efectiva realització d'una estada en pràctiques entre les parts, l'organització col·laboradora es compromet a:
- Acollir l'estudiant de forma adequada i informar-lo del programa de pràctiques que ha de dur a terme.
- Proporcionar a l'estudiant les eines i els recursos necessaris per a la realització correcta de les tasques assignades.
- Informar l'estudiant, per escrit, de les normatives de règim intern aplicables al centre de treball.
- Complir el projecte formatiu i la resta de condicions previstes als convenis específics de pràctiques i, si cal, comunicar qualsevol canvi.
- En el cas que s'estableixi una remuneració en concepte d'ajut a l'estudi, fer el pagament directament a l'estudiant en la forma i quantitat establerta als convenis específics de pràctiques i complir amb les obligacions previstes a la normativa fiscal i de Seguretat Social aplicable.
- Nomenar un tutor o tutora professional de pràctiques entre els professionals qualificats que tinguin el seu lloc de treball al centre, unitat o departament de l'organització col·laboradora on cada estudiant dugui a terme el programa de pràctiques perquè supervisi el desenvolupament de les activitats de l'estudiant, vetlli per la seva formació i en faci la valoració.
- Informar a cada tutor o tutora professional de pràctiques de les condicions i característiques específiques de les pràctiques de l'estudiant, així com dels drets i deures de supervisió, formació i avaluació.
- Informar al tutor acadèmic o tutora acadèmica de la rescissió avançada de les pràctiques per causes sobrevingudes.
- Estendre, a petició de l'estudiant, un certificat acreditatiu de l'activitat que ha dut a terme i del seu grau d'aprofitament. En cas que l'empresa no disposi de model propi, l'ETSE facilita el model emplenat amb la informació de l'estada a l'apartat " documentació" del conveni de l'estudiant.
7. Estudiants
7.1. Estudiants: Tasques i Procediments
Les tasques i procediments que han de realitzar els estudiants de pràctiques externes de l'ETSE de cada ensenyament són les següents (per ordre cronològic):
- Cerca de estades de pràctiques:
- L’opció habitual és consultant l'oferta de pràctiques externes que fan les organitzacions mitjançant la plataforma de pràctiques i filtrant per el seu ensenyament.
- Un altre opció és utilitzar el propis medis i trobar estades de pràctiques en entitats, empreses o institucions, sempre que el seu contingut s'adeqüi al que preveu la normativa. En aquest cas haurà d'informar a l'organització de la necessitat de registrar-se en la plataforma de pràctiques per poder iniciar tots els tràmits burocràtics associats a una estada de pràctiques.
- Inscripció en ofertes de pràctiques de la plataforma:
- L'estudiant es pot inscriure en totes les ofertes de pràctiques existents a la plataforma i que siguin afins al seu ensenyament. Per fer-ho haurà d'incorporar el seu Currículum Vitae i expedient acadèmic.
- L'OSD valida que es compleixen el requisits per poder realitzar pràctiques externes (crèdits mínims, estudis al que va dirigit l'oferta, etc) i fan visibles els Currículums Vitaes. Els que no compleixen els requisits no es fan públics a les organitzacions.
- Procés de selecció de les organitzacions:
- Una vegada s'arribi a la data límit d'inscripció, l'organització disposarà de la informació de tots els estudiants inscrits i l'accés als seus Currículums Vitaes. Es responsabilitat de l'organització contactar amb els estudiants per seleccionar el candidat (o candidats) que realitzaran l'estada de pràctiques.
- Una vegada seleccionat un estudiant haurà de consensuar amb ell aspectes com les condicions de l'estada, la data d'inici de l'estada i l'horari setmanal. Tot i que es pugui arribar a un acord, la darrera paraula la te l'organització.
- Sol·licitud de conveni de pràctiques:
- La sol·licitud de conveni la realitza l'organització i es detalla informació rellevant com la data d'inici de pràctiques, el horari setmanal, el nom del tutor professional i si escau, la remuneració, entre altres.
- A la sol·licitud del conveni ha d'aparèixer el tipus de pràctiques que l'estudiant realitzarà: extracurriculars, curriculars associades al TFG/TFM o curriculars no associades a TFG/TFM així com les hores que realitzarà. És responsabilitat de l'estudiant proporcionar aquesta informació a l'organització: tipus de pràctiques i número d'hores).
- En el cas que l'estudiant aglutini diversos tipus de pràctiques en una organització (extracurriculars, curriculars associats a TFG/TFM i curriculars no associats a TFG/TFM), l'organització haurà de sol·licitar un conveni per cada tipus de pràctica.
- Formalització de conveni i inici de les pràctiques
- Quan l'organització rep l'avís que el conveni específic ja està disponible accedeix a la plataforma de pràctiques de l'ETSE per tenir el conveni i signar tres còpies: una per l'organització, una per l'estudiant i una altra per l'Escola. L'organització, un cop signats els tres exemplars per part del seu representant, contacta amb l'estudiant per a que els signi i a més els porti a signar pel director o directora de l'ETSE. Una vegada signats pel director, l'OSD fa arribar a l'estudiant i a l'organització les seves còpies. En el cas que la signatura sigui digital, només caldrà signar 1 exemplar.
- Fins que el conveni de pràctiques no estigui signat per totes les parts, l'estudiant no pot començar la seva estada de pràctiques a l'organització.
- Finalització de conveni i avaluació:
- En el cas de pràctiques extracurriculars no hi ha cap procés avaluador.
- En el cas de pràctiques curriculars associades al TFG/TFM, el procés avaluador és el propi dels TFGs/TFMs on hi ha el lliurament d'una documentació i la defensa en front a un tribunal.
- En el cas de pràctiques curriculars no associades al TFG/TFM hi ha un procés avaluador que consta de 3 elements: (1) Informe del Tutor Professional, (2) Memòria de l'Estudiant i (3) Exposició Pública de l'Estudiant.
- Modificació, extinció i pròrroga de convenis
- En el cas que es vulgui modificar un conveni, l'estudiant haurà d'instar a l'organització perquè contacti amb l'OSD per tal de generar tota la documentació associada a aquesta acció.
- En el cas que es vulgui extingir abans de temps un conveni de mutu acord amb l'organització, l'estudiant haurà d'instar a l'organització perquè contacti amb l'OSD per tal de generar tota la documentació associada a aquesta acció.
- En el cas que es vulgui extingir abans de temps un conveni per incompliment per part de l'organització d'algun dels seus deures, l'esudiant haurà de contactar amb l'OSD i amb el responsable de pràctiques externes de l'ETSE per activar el protocol d'aquests casos.
- En el cas que es vulgui prorrogar un conveni específic, l'estudiant haurà d'instar a l'organització perquè contacti amb l'OSD que comprovarà si es possible dins la mateixa tipologia de conveni (curricular o extracurricular). Si és possible, prepararà la pròrroga emplenant l'annex 6. Si no és possible prorrogar el conveni curricular per haver arribat al nombre màxim de hores previstes com a curriculars, es generará un nou conveni extracurricular. En el cas que el conveni sigui extracurricular i l'estudiant hagi assolit el nombre màxim d'hores a realitzar en pràctiques externes, no es podrà tramitar la pròrroga.
- Missatges automàtics
- Cal remarcar que la plataforma de pràctiques informarà en tot moment i mitjançant missatges automàtics de totes les tasques realitzades i pendents de realitzar
7.2. Estudiants: Drets
Els estudiants que realitzin pràctiques externes, tenen una sèrie de drets regulats pel Reial Decret 592/2014 d'11 de juliol. D'aquesta manera, en el seu article 9 es detalla que els estudiants tindran els drets següents:
- A la tutela, durant el període de durada de la pràctica corresponent, per un professor de la universitat i per un professional que presti serveis a l'empresa, institució o entitat on es realitzi.
- A l'avaluació d'acord amb els criteris establerts per la Universitat.
- A l'obtenció d'un informe per part de l'organització col·laboradora on ha realitzat les pràctiques, amb menció expressa de l'activitat desenvolupada, la durada i, si s'escau, el rendiment.
- A percebre, en els casos en què així s'estipuli, l'aportació econòmica de l'organització col·laboradora, en concepte de borsa o ajut a l'estudi.
- A la propietat intel·lectual i industrial en els termes establerts a la legislació reguladora de la matèria.
- A rebre, per part de l'organització col·laboradora, informació de la normativa de seguretat i prevenció de riscos laborals.
- A complir amb la seva activitat acadèmica, formativa i de representació i participació, amb la comunicació prèvia amb antelació suficient a l'organització col·laboradora.
- A disposar dels recursos necessaris per a l'accés dels estudiants amb discapacitat a la tutela, a la informació, a l'avaluació i al desenvolupament de les pràctiques en igualtat de condicions.
- A conciliar, en el cas dels estudiants amb discapacitat, la realització de les pràctiques amb aquelles activitats i situacions personals derivades o connectades amb la situació de discapacitat.
- Aquells altres drets previstos a la normativa vigent i/o als corresponents Convenis de Cooperació Educativa subscrits per la Universitat i, si escau, l'organització gestora de pràctiques vinculada a aquesta, amb l'organització col·laboradora.
A més a més, i segons la normativa de pràctiques externes dels estudiants de la URV:
- L'estudiant té dret a complir amb la seva activitat acadèmica, formativa i de representació i participació, amb la comunicació prèvia, amb antelació suficient, a l'entitat, empresa o institució col·laboradora i presentació dels justificants corresponents. Concretament, l'estudiant té permís per absentar-se del lloc de pràctiques durant les hores necessàries en els casos següents:
- Per assistència a activitats avaluadores o tutories.
- Per assistència a activitats de representació o de participació en els òrgans de la Universitat.
- Per visita mèdica.
- Per altres situacions personals o acadèmiques que siguin considerades pels tutors.
- La recuperació o compensació d'hores de pràctiques per absències degudes a permisos o baixes per malaltia o accident s'han de pactar entre el tutor o tutora acadèmic i el tutor o tutora professional, atenent a les circumstàncies del cas i a l'assoliment dels objectius proposats al projecte formatiu.
- En cas que no es recuperin les hores, l'absència de l'estudiant per baixa per malaltia o accident degudament justificat fins al 5% de les hores totals de pràctiques no comporta perdre la quantitat econòmica mensual en concepte de beca o ajut a l'estudi prevista, si n'hi ha, en l'annex de pràctiques.
7.3. Estudiants: Deures
Els estudiants que realitzin pràctiques externes tenen una sèrie de deures regulats pel Reial Decret 592/2014 d'11 de juliol. D'aquesta manera, en el seu article 9 es detalla que els estudiants tindran els deures següents:
- Complir la normativa vigent relativa a pràctiques externes establerta per la universitat.
- Conèixer i complir el projecte formatiu de les pràctiques seguint les indicacions del tutor assignat per l'organització col·laboradora sota la supervisió del tutor acadèmic de la universitat.
- Mantenir contacte amb el tutor acadèmic de la universitat durant el desenvolupament de la pràctica i comunicar-li qualsevol incidència que hi pugui sorgir, així com fer entrega dels documents i informes de seguiment intermedi i la memòria final que li siguin requerits.
- Incorporar-se a l'organització col·laboradora de què es tracti en la data acordada, complir l'horari previst en el projecte educatiu i respectar les normes de funcionament, seguretat i prevenció de riscos laborals de la mateixa.
- Desenvolupar el Projecte Formatiu i complir amb diligència les activitats acordades amb l'organització col·laboradora conforme a les línies establertes en aquest.
- Elaboració de la memòria final de les pràctiques, que preveu l'article 14 d'aquest Reial decret i, si escau, de l'informe intermedi.
- Guardar confidencialitat en relació amb la informació interna de l'organització col·laboradora i guardar secret professional sobre les seves activitats, durant la seva estada i finalitzada aquesta.
- Mostrar, en tot moment, una actitud respectuosa cap a la política de l'organització col·laboradora, salvaguardant el bon nom de la universitat a què pertany.
- Qualsevol altre deure previst a la normativa vigent i/o als corresponents Convenis de Cooperació Educativa subscrit per la Universitat i, si escau, l'organització gestora de pràctiques vinculada a aquesta, amb l'organització col·laboradora.
8. Oficina de Suport a la Direcció
8.1. Oficina de Suport a la Direcció: Tasques i Procediment
Les tasques i procediments que ha de realitzar l'Oficina de Suport a la Direcció de pràctiques externes de l'ETSE de cada ensenyament són les següents:
- Les organitzacions col·laboradores poden adreçar-se al Centre per a sol·licitar estudiants en pràctiques, contactant amb l' OSD. Aquesta unitat els explicarà com funciona la Borsa d'Ofertes d'Estades en pràctiques en la que s'han de donar d'alta per introduir les ofertes.
- L'OSD revisa anualment tota la informació sobre les pràctiques per adaptar-la al curs vigent i manté actualitzada la informació que apareix a la pàgina web de l'ETSE per a tots els agents d'interès.
- El coordinador/a de les pràctiques externes, organitza pels estudiants de l'ETSE mínim una sessió informativa que es realitza anualment dins del Pla d'Acció Tutorial.
- Abans d'iniciar el curs acadèmic, l'OSD prepara l'aplicació de pràctiques per al nou curs: introduir el nou curs dins els formularis i llistats, actualització d'estudis oferts i llistat de tutors i tutores per titulació.
- Mentre una oferta d'una organització està activa, els estudiants es van apuntant pujant el seu Currículum Vitae i expedient acadèmic. L'OSD valida que es compleixen el requisits per poder realitzar pràctiques externes (crèdits mínims, estudis al que va dirigit l'oferta, etc) i es fan visibles els Currículums Vitaes. Els que no compleixen els requisits no es fan públics a les organitzacions. D'aquesta manera, una vegada la oferta de pràctiques arribi a la seva data límit, les organitzacions podran veure únicament els estudiants que compleixin els requisits.
- Quan el tutor o tutora acadèmic valida les tasques d'una sol·licitud, l'OSD rep un correu per a que pugui tramitar el conveni. En primer lloc, comprova si l'organització ja té signat un conveni marc de cooperació educativa. Si no el té, s'envia un formulari de sol·licitud d'alta a la base de dades a l'Oficina de l'Estudiant (OFES), que s'encarregarà de tramitar-lo. En paral·lel, l'OSD revisa que l'estudiant tingui els requisits per realitzar l'estada i que les dades del conveni s'ajusten a la normativa URV i guia de centre pel que fa a durada, terminis, etc. Si tot és correcte prepara la documentació amb les dades introduïdes a la sol·licitud del nou conveni específic, i quan aquest es genera, l'aplicació informa a l'organització col·laboradora i a l'estudiant que ja pot descarregar-lo i imprimir-lo.
- Si un tutor acadèmic no ha validat una determinada sol·licitud de pràctiques externes, l'OSD es posarà en contacte amb aquest tutor per tal de recordar-li aquesta tasca pendent.
- Quan l'organització rep l'avís que el conveni específic ja està disponible accedeix a la plataforma de pràctiques de l'ETSE per tenir el conveni i signar tres còpies: una per l'organització, una per l'estudiant i una altra per l'Escola. L'organització, un cop signats els tres exemplars per part del seu representant, contacta amb l'estudiant per a que els signi i a més els porti a signar pel director o directora de l'ETSE. Una vegada signats pel director, l'OSD fa arribar a l'estudiant i a l'organització les seves còpies. En el cas d'utilitzar signatura digital només caldrà signar 1 exemplar.
- L'OSD tramita un acord d'extinció del conveni davant d'un incompliment per part de qualsevol de les parts.
- En el cas que l'organització col·laboradora vulgui prorrogar un conveni específic, ha de sol·licitar-ho a l'OSD que comprovarà si es possible dins la mateixa tipologia de conveni (curricular o extracurricular). Si és possible, prepara la pròrroga emplenant l'annex 6. Si no és possible prorrogar el conveni curricular per haver arribat al nombre màxim de hores previstes com a curriculars, es genera un nou conveni extracurricular. En el cas que el conveni sigui extracurricular i l'estudiant hagi assolit el nombre màxim d'hores a realitzar en pràctiques externes, no es podrà tramitar la pròrroga
- En el cas que l'organització i l'estudiant acordin una modificació en el conveni específic, com per exemple en l'horari o el tutor professional, l'organització ho comunica a l'OSD per correu electrònic, i aquesta emplena un annex al conveni per tal que quedi constància del canvi.
- El coordinador/a de pràctiques gestionarà amb l'OSD les situacions en que (1) l'estudiant no compleixi amb els seus deures o (2) les organitzacions no compleixin amb els seus deures. D'aquesta manera miraran d'intercedir amb les dues parts i en cas de que fos necessari extingiran el conveni de pràctiques.
- Des de l'OSD es recullen els resultat de l'enquesta sobre la satisfacció de l'organització col·laboradora amb la gestió dels convenis de pràctiques, i el tècnic o la tècnica de suport a la qualitat docent recull la resta d'informació del procés: Número d'estudiants realitzant pràctiques externes per titulació, qualificacions dels estudiants en les pràctiques externes, número de convenis específics de pràctiques externes, organitzacions que han participat en el procés, els resultats de les enquestes de satisfacció dels agents d'interès, i incidències en la gestió del procés.
9. Documentació Relacionada amb les Pràctiques
- Annex 1. Acord de confidencialitat Treballs de Fi de Grau (TFG), Treballs de Fi de Màster (TFM)
- Annex 2. Acord de NO confidencialitat Treballs de Fi de Grau (TFG), Treballs de Fi de Màster (TFM)
- Annex 3. Certificat del programa de pràctiques
- Annex 4. Model d'extinció de conveni de cooperació educativa per mutu acord
- Annex 6. Document de prórroga del conveni de cooperació educativa
10. Disposicions Legals
- Reial Decret-llei 2/2023, de 16 de març, de mesures urgents per a l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'ampliació de drets dels pensionistes, la reducció de la bretxa de gènere i l'establiment d'un nou marc de sostenibilitat del sistema públic de pensions
- Reial Decret 592/2014, d'11 de juliol, pel qual es regulen les pràctiques acadèmiques externes dels estudiants universitaris.
- Reial Decret 8/2014, de 4 de juliol, d'aprovació de mesures urgents per al creixement, la competitivitat i l'eficiència.
- Reial decret 1493/2011, de 24 d'octubre, pel qual es regulen els termes i les condicions d'inclusió en el Règim General de la Seguretat Social de les persones que participin en programes de formació.
- Reial Decret 861/2010, de 2 de juliol, pel qual es modifica el Reial Decret 1393/2007, de 29 d'octubre, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments universitaris oficials.
- Normativa de pràctiques externes de la URV.
- Guia de Pràctiques externes dels estudiants de l'ETSE.
- Estatut de l'estudiant universitari, aprovat pel Reial Decret 1791/2010, de 30 de desembre.
- Criteris de Reconeixement de l'Experiència Laboral i Professional
La relació entre l'estudiant i l'entitat col·laboradora és estrictament acadèmica i mai de caràcter laboral. El vincle és un conveni de col·laboració entre l'empresa o institució i la Universitat, en el qual l'entitat col·laboradora acull un estudiant en pràctiques durant un temps determinat. Per aquest motiu, l'estudiant no rep cap remuneració de caràcter salarial. Tot i així, en el conveni de col·laboració s'especifica que pot rebre per part de l'empresa una quantitat en concepte d'ajut a l'estudi.
La cobertura social de l'estudiant queda garantida per l'assegurança obligatòria addicional. En el cas de les pràctiques remunerades l'empresa ha de donar d'alta a l'estudiant al Règim General de la Seguretat Social, que gaudirà de les cobertures corresponents a aquest règim excepte la prestació d'atur.